Världens vackraste kyrkogårdar
2014-01-30

Världens vackraste kyrkogårdar

Hilary Davidson är en framgångsrik deckarförfattare, så när hon berättar för folk att hon älskar kyrkogårdar är det ingen som höjer på ögonbrynen. Någon som spenderar sin tid med att skriva om mord och andra hemskheter förväntas dras naturligt till spöklika platser. Men Davidsons fascination för kyrkogårdar har inte med det läskiga att göra. Snarare är det deras roll som stora grönytor och friluftsmuseum som lockar henne. Davidson listade 10 av sina favoritkyrkogårdar för CNN och dessa var de hon valde:

Green-Wood Cemetary, New York City

Mitt i Brooklyn ligger den här magnifika kyrkogården som har en strålande utsikt över Frihetsgudinnan. Den har funnits sedan 1838 och är också ett populärt tillhåll för ornitologer tack vare dess rika fågelliv.

Granary Burying Ground, Boston

Utanför kyrkogården i Boston har det satts upp en skylt som lyder ”Kända, ökända och okända Boston-bor är begravda här”. Den har många iögonfallande gravstenar[1] och är begravningsplats åt flera krigshjältar från revolutionskriget på 1700-talet: Paul Revere, Samuel Adams och James Otis, bland många andra.

Mount Pleasant, Toronto

Mount Pleasant är en kyrkogård med ett lite annorlunda utseende. Här trängs nämligen barnfamiljer med joggare och det har blivit en samlingsplats för människor i Toronto. Förutom alla människor är kyrkogården i sig en vacker skapelse med botaniska trädgårdar och storslagna fontäner.

St. Louis Cemetery No. 1, New Orleans

Marie Laveau är den mest berömda personen som ligger begravd på St. Louis Cemetery No. 1 i New Orleans i den amerikanska södern. Det sägs att voodoodrottningens kvarlevor finns i en kista på kyrkogården och det händer att det lämnas ockulta offergåvor där till hennes ära.

Highgate Cemetery, London

I London hittar vi den här vackra kyrkogården som är ett flertal kända personers sista viloplats, bland annat  Karl Marx och George Eliot. Den har en ymnig växtlighet och även om du måste betala en entréavgift att beträda området så kan du utforska det på egen hand.

Père-Lachaise, Paris

Ingen annan än självaste Napoleon grundade Père-Lachaise-kyrkogården i Paris. Här ligger många av vår tids största kändisar liksom berömda människor från tidigare generationer: rocksångaren Jim Morrison, författaren Oscar Wilde och sångerskan Edith Piaf är bara några av celebriteterna.

Old Jewish Cemetery, Prague

Prag har en rik judisk historia och Old Jewish Cemetery är ett exempel på det. Tidigare fick den judiska delen av Prag bara begravas i ett enda bostadsområde, vilket är anledningen till att den här kyrkogården har ett stort antal gravar hoptryckta på en liten yta.

La Recoleta, Buenos Aires

La Recoleta är en stor turistattraktion i Argentinas huvudstad och många kommer för att titta på den kända presidentfrun Evita Peróns grav. Kyrkogården erbjuder guidade turer på olika språk.

Cementerio General, Santiago

På Cementario General i Santiago kan man hitta gravstenar och mausoleum av enorma mått. Här finns bland annat en stor sektion tillägnad offer från diktatorn Augusto Pinochets tid vid makten.

Mount of Olives, Jerusalem

Med en rik historia och en spektakulär utsikt över Jerusalem är Mount of Olives ett populärt utflyktsmål för turister och pilgrimer. Här samsas judiska, kristna och muslimska gravar på samma yta.

1. Lidsten.se

Bergmans Hem & Trädgård © 2014