Nordens högsta byggnad i Göteborg
2014-01-30

Nordens högsta byggnad i Göteborg

En stor skyskrapa ska byggas i Göteborg inom kort. Sefa är ansvariga för bygget och planerar att bygga en skyskrapa som kan bli inte bara Sveriges, men Nordens, högsta byggnad.

Sedan tidigare driver Sefa projektet Karlavagnsplatsen. Detta består av ett antal nya byggnader i ett område i Lindholmen som är en av de mest centrala delarna nära Lindholmsallén. Hela projektet är tänkt att kosta 2 miljarder kronor och ska förutom skyskrapan omfatta nya kontor, bostäder, handel och service.

Skyskrapan är planerad att bli 201 meter hög, vilket gör den till Nordens högsta byggnad. Stadsarkitekt Björn Siesjö säger att han tror platsen på Lindholmen är passande för en hög skyskrapa, som han inte tycker passar in var som helst i Göteborg. Han tror det kommer ge en fin silhuett från Göteborgs sida och från hamnkanalen. Det framgår än så länge inte vilken typ av lokaler som byggnaden är tänkt att husera - om det ska bli nya lägenheter i Göteborg eller om det ska bli enbart en kommersiell fastighet.

I förberedelse för bygget har en tävling anordnats för vilket arkitektkontor som ska få äran att rita byggnaden. Sveriges Arkitekter och Claes Larsson leder tävlingen än så länge.

Bergmans Hem & Trädgård © 2014