Hur mycket kostar ett kök?
2014-04-10

Hur mycket kostar ett kök?

Det pratas om att budgetera för det mesta i livet och det finns en väldigt god anledning till det. Man måste se till så att pengarna räcker och samtidigt ha en plan för att spendera dem på rätt ställe. Att sätta en budget för en köksrenovering är väldigt viktigt för allt man vill ha gjort och har råd med. Genom en budget vet man vad som är möjligt.

Det handlar i slutändan om att vara ärlig mot sig själv och sina egna möjligheter när man ska sätta en budget för en kösrenovering. Gör man inte det så riskerar man att hamna i ekonomiska bekymmer och det är verkligen inte något som kommer att göra vardagen lättare eller mer njutningsfull. Genom en ärlig budget inför köksrenoveringen kommer du att kunna känna dig säker på att det som ska bli gjort faktiskt också kommer att bli gjort och tar man i lite mer i budgeteringen så slipper man också oroa sig för eventuella merkostnader.

Spara där det går, men inte för mycket

För att spara pengar på renoveringen så kan man fråga sig själv hur mycket av arbetet man kan sköta själv. Enkla saker som att bygga möbler, byta luckor, måla eller möblera om är sådana detaljer som du mycket väl klarar av själv, men när det kommer till avlopp, el och liknande så är det både klokt och lagstiftat att låta en licensierad hantverkare göra det hela åt dig. Det är viktigt att det är de som gör arbetet, bland annat för att dina försäkringar fortfarande ska gälla.

Riva köket är däremot något som du kan göra själv och som sparar pengar. Dessutom kan du kanske tjäna en hacka på att sälja några av de gamla prylar som du har och ändå hade tänkt att slänga. Hur mycket som köksrenoveringen sedan kommer att gå på är helt beroende på vad och hur mycket det är som ska göras. Aspekter som ny avloppsdragning och nya elinstallationer är delar som kommer att höja priset och det kan därför vara klokt att planera köksformen efter nuvarande modell om man vill klara sig billigare undan.

Givetvis kommer storleken på arbetet också att påverka tidsåtgången det tar för att färdigställa det. Ett stort arbete tar längre tid än ett litet och genom att planera ditt nya kök på ett bra sätt kan du få renoveringen gjord snabbare, vilket i sin tur blir billigare eftersom att arbetarna jobbar efter timersättning, som i snitt ligger på omkring 500 kronor beroende på var i landet du befinner dig. Det är också bra att ha ROT-avdraget i åtanke, ett sätt för dig att sänka dina kostnader för det arbete som hantverkarna utför. Material kan du dock inte dra av för, så där gäller det att hitta billiga varianter om man vill ha det så billigt som möjligt.

Hur du än resonerar kring detta måste du ha i åtanke att du kommer att spendera åtskilliga timmar i ditt nya kök. Förhoppningsvis många trevliga middagar med familj och vänner. Det är inte av en slump som köket kallas för hemmets hjärta. För att du skall bli nöjd och samtidigt veta att det inte kommer att kosta för mycket kan det vara bra att boka ett hembesök med leverantör och hantverkare innan arbetet sitter igång. Då vet både du och dem vad vilka förutsättningar ni har. Sörmlands Kök erbjuder kostnadsfria hembesök för att förstå sina kunder. Detta är en service man kan tycka att fler företag kan ta efter.

Bergmans Hem & Trädgård © 2014