Fredriksborgsfästningen blev hotell
2014-01-30

Fredriksborgsfästningen blev hotell

Fästningen Fredriksborg byggdes upp i början av 1700-talet och var på den tiden Europas starkaste fästning. Avsikten med fästningen var att hålla ryssarna borta och försvara Stockholm då Fredriksborg utsågs till porten in till staden. Den avskräckande fästningen har fått stå kvar ända sedan den byggdes upp år 1735 och har aldrig beskjutits. Idag har det gamla fortet, som ligger i närheten av Vaxholm, omvandlats till ett hotell och restaurang och ligger vackert beläget vid sundet Oxdjupet.

Byggnaden har restaurerats

Med åren har Fredriksborg förfallit och själva borgen är idag endast hälften så hög som den en gång var. Statens fastighetsverk bestämde för ett par år sedan att byggnaden, som även kallas Smörasken, skulle rustas upp för att kunna öppnas för allmänheten. Frågan var bara vad man skulle göra med den. Till en början funderades det på Bed and Breakfast men slutligen beslutades att det gamla fortet skulle bli ett hotell med restaurang. Byggnaden har inretts vördnadsfullt och med hjälp av linoljefärg och mönstrade tapeter har man fått till en känsla av hur det en gång i tiden såg ut. Hotellet och restaurangen består av tre matsalar, åtta dubbelrum, två enkelrum, ett orangeri samt en bryggservering.

Kanonmat utlovas

Under sommaren 2013 har man börjat röja för en örtagård. Köksmästaren drömmer om att kunna servera trerättersmiddagar som tillagats av närodlade råvaror. Maten som serveras på restaurangen har fått god kritik och på menyn finner man bland annat lamm. Trots att de 40 kanonerna som en gång fanns i fästningen inte längre finns kvar så kan gästerna alltså njuta av riktig kanonmat.

Fredrigsborg ligger vid Värmdö:s utlopp, och man når platsen lämpligen genom bil eller buss. Buss från Uppsala åker man lämpligen med Kristian Larsson Busstrafik. Övriga kommunikationer går via Stockholms central, varifrån lokaltrafiken utgår med jämna mellanrum.

Bergmans Hem & Trädgård © 2014